Букови или иглолистни пелети – как да изберем подходящото гориво?

Ако вече сте наясно с десетките предимства на отоплението с пелети, избрали сте Вашия модел печка или котел и сте готови да влезете в екологичния отбор на хората, които щадят околната среда с активния си избор, то Ви остава само едно. Да научите какви са характеристиките на най-често предлаганите на пазара букови и иглолистни пелети.

Първото нещо, което следва да съобразите при подбора на пелети, е от каква дървесина са изработени. Вариантите са три – остатъчен материал от дървопреработка, технологична дървесина или комбинация от двете. В зависимост от чистотата на изходния материал пелетите се делят на КЛАС А1 и КЛАС А2. Разликата е, че във втория вариант дървесните кори не са премахнати. Това резултира в отделяне на повече прах. Кората на белия бор е съвсем тънка, затова при пелети, произведени от този конкретен дървен материал, това не влошава качеството.

Не така стоят нещата при буковите пелети – ако в тях се съдържа кора от дървото, това довежда до високо съдържание на пепел след изгаряне. Или с други думи – почистването на печката и котела ще бъде малко по-регулярно и внимателно. Кората от черния бор също образува шлака, а тя е един от факторите за аварии на отоплителните уреди. Смолата от иглолистните пелети също не бива да се пренебрегва, защото се отлага по тръбите.

Иглолистни и букови пелети – най-добрият избор

Специалистите са категорични, че първокласните иглолистни пелети горят по-дълго, те са по-калорични и затова – по-скъпи от висококачествените букови пелети. Но изискват малко повече усилия по чистенето, защото отделят повече прах. Буковите пелети пък държат по-висока температура и по-ниска цена. Който и от двата варианта да изберете, няма да сгрешите, но трябва да внимавате в две неща – изходният дървен материал, използван за направата на пелетите, трябва да е изключително чист, а съдържанието на влага – много ниско. Това е достатъчна гаранция за качество, енергоефективност и екологичност.

Избери най-удачното решение за отопление

Напред