Видове пелети и техните предимства

Отоплението на пелети се е доказало като най-добрата алтернатива на пазара – то е екологично, ефективно и намалява драстично месечните Ви сметки през зимата. Но как да изберете от всички видове пелети, които се предлагат на пазара? Първото, което трябва да знаете, е, че ниската цена е гаранция за ниско качество на продукта и не бива да се ръководите по този показател, когато купувате, защото накрая ще установите, че пелетите са Ви излезли всъщност по-скъпо.

Качествените пелети са пет пъти по-ефективни от всяко отопление на дърва. Причините са няколко – те са с ниско съдържание на вода, отделят много по-малко вредни вещества при изгаряне и осигуряват дълготрайно топлина. При избора задължително се уверете, че пакетите не се съхраняват в мокро или влажно помещение, гранулите не се разпадат и опаковката им е непокътната. Ако някое от тези условия не е изпълнено, то не можете да имате гаранция, че качеството на продукта не е компрометирано.

видове пелети

Видове пелети – как да изберем?

Основните видове пелети се делят на такива, изработени от мека или твърда дървесина. Освен това пелетите се делят на произведени от иглолистни, широколистни дървета или смесен тип. Съществуват и пелети от слънчоглед или слама, но ако използвате такива, трябва да оборудвате уредите си специално за тях.

Преимуществото на пелетите от качествена иглолистна дървесина са няколко – те са с по-висока енергийна мощност, като отделят значително по-малко пепел. Това Ви спестява досадното чистене на уреда за отопление. Но пък изгарянето на смолата от иглолистните дървета причинява отлагания по горелката и тръбите на котела или печката.

Широколистните пелети се изработват от дъб, бук, габър, бреза, чам, липа и други. Ако предпочитате този продукт, внимателно четете етикета, за да разберете какъв е първичният материал, от който се направени. Габърът е с най-висока калоричност, следван от дъба и бука. Какъвто и вариант да изберете – уверете се, че купувате от фирма с доказана репутация.

отопление

Избери най-удачното решение за отопление

Напред