Какво трябва да знаем при избора на пелети за отопление?

Изборът как да отоплявате дома си може да бъде сложен и объркващ, а това е решение с дълготрайни последици, придружено с инвестиции и разходи, които трябва да съобразите внимателно. Ако сте се спрели на пелети за отопление, ето няколко важни факта, които трябва да знаете.

Пелетите се изработват от иглолистна или широколистна дървесина, кората на дървото се премахва заради сериозното съдържание на прах и други примеси. След това дървесината се просушава и раздробява, за да премине през специални преси с висока температура и налягане, които слепват малките частици, благодарение на лигнина в дървесината. Този метод не изисква използването на опасни химикали, затова и висококачествените пелети са изключително чист продукт.

За да се отоплявате на пелети, се изисква да се снабдите с котел или печка, които използват именно такова гориво. Преимущество на тези печки е, че те са автоматизирани, могат да бъдат програмирани и не изискват да отделяте специално внимание при запалването или почистването им.

Защо пелети за отопление?

Качествените пелети за отопление Ви дават възможност да се включите активно в опазването на природата. Те отделят съвсем малки количества вредни газове и никакви сажди, което ги прави абсолютно подходящи за отопление на къщи и дори апартаменти. Пепелта, която остава след изгаряне, е много малко и бихте могли спокойно да я използвате като естествен тор за градината или двора. Пелетите са с най-високия КПД и са изключително икономични. Така си гарантирате ниски месечни разходи за отопление, което е истински плюс през по-студените месеци на годината.

За разликата от дървата, пелетите са компактни, не изискват специално помещение за съхранение, нито са „претенциозни“ по отношение на условията, в които ги държите. Те Ви спестяват сериозни усилия по носене, рязане, цепене, подреждане, каквито изисква отоплението на дърва. Горивото пристига при Вас в малки пакети, лесни за пренасяне и съхранение. Всички тези преимущества поставят пелетите на първо място в класацията и все повече хора категорично избират този вид отопление.

Избери най-удачното решение за отопление

Напред