Как да изберем качествени пелети на разумни цени

Ако вече сте напълно убедени, че отоплението на пелети е възможно най-екологичният, ефективен и евтин начин да поддържате дома или офиса си топъл, но се колебаете дали качеството им отговаря на цената, ето няколко съвета. Първокласните пелети, разбира се, имат по-високи цени. Но как се определя и как да прецените заслужава ли си да купите този продукт?

На първо място трябва да знаете какъв е произходът на дървесината, която се влага в пелетите. Предлагат се множество варианти – от иглолистен материал, от бук, дъб, както и смесени пелети. Всеки от тях има своите преимущества, но трябва да се убедите, че който и вид да изберете, той не съдържа други примеси. За да се произведат енергоефективни и с висока калоричност пелети, процесът е сложен. Но е хубаво да сте запознати с него, за да прецените дали търговецът Ви предлага продукт с високо качество.

пелети цени

Висококачествени пелети на ниски цени?

Ниската цена винаги трябва да Ви даде знак, че предлаганото качество не е най-доброто. Това е така, защото за да постигне примамлива цена, производителят или търговецът трябва да е спестил отнякъде. За да проверите дали това е така, огледайте внимателно пелетите. Те трябва да са с еднаква ширина и дължина – това ще ви увери, че машините, с които са били обработвани са настроени правилно и всяка гранула е минала през еднакво налягане. Те не бива да са по-големи от 35 мм, а повърхността им трябва да е изключително гладка – като гланцирана. Ако пелетите са ронливи или забележите голямо количество дървесен прах в опаковките, не се подвеждайте – този продукт не си заслужава. Трябва да се уверите, че пелетите са добре изсушени, в противен случай калоричността им пада драстично. В тях в никакъв случай не трябва да има химикали – дървесината се слепва с естественото лепило лигнин. Бъдете сигурни, че ако предпочетете пелети на съмнително ниски цени, крайният резултат задължително ще е повече разходи за отопление.

отопление

Избери най-удачното решение за отопление

Напред