Как да разпознаем качествените пелети?

Пелетите безспорно са един от най-екологичните, чисти и енергоспестяващи начини за отопление. Но за да изпълняват първокласно задачата си да осигуряват топлина на ниска цена, от огромно значение е да се уверите, че купувате качествени пелети. Как обаче да разпознаете, че продуктът, който Ви продават, е произведен по стандарт? Има няколко лесни и бързи начини за проверка, която ще Ви покаже дали избраните от Вас пелети са първокласни. Ето как:

На първо място разгледайте добре пелетите, за да установите дали са еднакви по размер – дали дължината и диаметърът им са еднакви. Какво значение има това? Оптималната дължина на пелетите следва да бъде между 30 и 40 милиметра. Еднаквата дължина показва, че машината, която ги произвежда, работи добре. В противен случай рискувате да купите продукт, който е произведен с неправилно настроено оборудване. И ако това все още не Ви говори нищо, ето и простото обяснение – Вашата печка или котел са програмирани да се включват и зареждат пелети на определен интервал. Различната дължина на пелетите ще „обърка“ машината и тя няма да зарежда еднакво количество. А оттам – процесът на горене на пелетите ще се наруши и ще излезе от оптималните граници на процеса.

Качествени пелети за ниски сметки за отопление

Трябва да се уверите, че в чувалите, в които са опаковани пелетите, няма голямо количество малки дървени частици. Те се образуват, когато има слабо съотношение между компресията на матрицата и пелет пресата, а това неминуемо води до сериозно влошаване на качеството на крайния продукт, а оттам – до по-висок разход и по-малка калоричност.

Пипнете пелетите – качествени пелети са онези, които имат много гладка повърхност и нямат много пукнатини. Пукнатините се образуват от наличие на висока влажност или недобра компресия на машините. А след това, колкото и странно да Ви звучи, трябва да подушите пелетите. Ако Ви миришат на дървен материал, а не на химия, значи са висок клас. Ако усещате странна миризма, вероятно в процеса на производство е използвано вещество, което да слепва добре некачествения суров материал.

Избери най-удачното решение за отопление

Напред