Котел или камина на пелети да изберем за отопление на дома

Ако вече сте се убедили, че отоплението на пелети е най-икономичният, удобен и ефективен вариант за Вашия дом, но се нуждаете от обективна информация какъв уред да изберете, тук ще намерите няколко полезни професионални съвета. Котел или камина на пелети? Тъй като първоначалната инвестиция, за да се отоплявате на пелети, не е никак малка, изборът на най-добрия уред е от съществено значение. Първото неоспоримо удобство на Вашата камина или котел на пелети е обстоятелството, че те позволяват свързване с радиаторите, подовото отопление, лирата в банята и с бойлера. Така получавате равномерна топлина във всяка отделна стая.

котел на пелети, камина на пелети

Съобразете какви помещения ще отоплявате. Ако се касае за по-голяма квадратура – над 100 кв. м. или за къща, оптималният вариант е да закупите котел. По-малките помещения или апартаменти позволяват да се спрете на камина. Камините са по-компактни, създават неописуем уют заради живия огън и се вписват прекрасно във всякакъв интериор. Да не забравяме, че освен подаването към радиаторите, камините излъчват топлина и са притегателно място за цялото семейство. Така камината ще се превърне в център на дома и източник на невероятно приятни емоции.

Котел или камина на пелети – изборът е важен

Котелът изисква отделно помещение, в което да се монтира, но пък има много преимущества. Той е по-автономен от камината, защото е необходимо да се зарежда значително по-рядко. Камините са предвидени с по-малък обем на зареждане, затова и по-често трябва да се грижите за тях. Друга съществена разлика между двата уреда е честотата на почистване. Камината е по-претенциозна – хубаво е да се почиства редовно, почти всеки ден и за целта трябва да закупите специална прахосмукачка, с която да премахвате остатъчната пепел. Котлите не се нуждаят от всекидневно почистване и функционират безпроблемно без ежедневната грижа за тях.

Котлите са проектирани за работа с по-нисък клас пелети, докато камините задължително работят с премиум качество, защото в противен случай рискувате да повредите уреда.

отопление

Избери най-удачното решение за отопление

Напред