От какво зависи качеството на пелетите?

Ако вече сте се спрели на варианта за отопление на пелети – не сте сгрешили. Това е една от най-енергоефективните и екологични опции на пазара. Но за да се възползвате оптимално от добрите характеристики на пелетите, трябва да избирате внимателно. Затова тук ще Ви насочим как да разпознаете добрите пелети с високо качество.

Първата ни препоръка е да прецените откъде купувате този продукт. Сигурен гарант, че няма да сгрешите е да поръчате пелети от доказан, голям производител. Така ще сте уверени, че процесът на производство е стриктно съблюдаван – от качеството на първичната суровина, през обработката със специфичните машини, до пакетирането и правилното съхранение на готовия артикул. Автоматизацията в големите предприятия осигурява перманентно добро изпълнение на партидите. За да са качествени пелетите – те трябва да преминат през много сериозна преса и слепване.

Ако забележите, че повърхността им не е гладка и блестяща, по тях има множество пукнатини, това е знак, че изработката им е не е добра или индикира за прекалено висока влажност. А това трябва да ви наведе на мисълта, че този продукт е с ниска калоричност и няма да изгаря напълно.

И още насоки как да познаете първокласните пелети с добро качество

Уверете се, че дължината и диаметърът на гранулите са еднакви. Това никак не е за пренебрегване, защото ако пелетите са с различна дължина, Вашият котел или печка ще зарежда различно количество и процесът на горене ще бъде нарушен. Обърнете особено внимание на цвета и миризмата на пелетите. Цветът трябва да е подобен на дървесния, за да сте сигурни, че купувате продукт, чиято суровина е наистина качествена. Пелетите трябва да миришат на дърво. Ако усетите аромат на химия, пластмаса или друго – значи в процеса на изработка е използвано слепващо вещество, различно от лигнин. Не на последно място – потопете една гранула във вода. Ако тя остане на повърхността или не се разтвори бързо, значи държите в ръце продукт, който не си заслужава да купите. И не забравяйте – добрите пелети с високо качество Ви гарантират оптимално ниски сметки.

Избери най-удачното решение за отопление

Напред