4 съвета за съхранение на дървесни пелети

Едно от най-съществените удобства на отоплението с дървесни пелети е изключително лесното им съхранение. Те не изискват особени грижи и внимание, но все пак е необходимо да осигурите подходящи условия, за да си гарантирате, че няма да изгубят качествата си и своята калоричност заради елементарни грешки, които може да допуснете.

На първо място от особена важност е да не позволите пелетите да абсорбират влага. Затова изберете внимателно помещението, в което ще ги държите. То не трябва да е влажно или да има мухъл. Ако температурните амплитуди през различните сезони са големи, рискувате да се получи конденз. Влагата е разрушителна за Вашите дървесни пелети – те ще се надробят. Ако все пак това се случи – оставете частиците да се изсушат добре, смесете ги с нова партида дървесни пелети и ще успеете да употребите брака.

дървесни пелети

Ако не разполагате с подходящо за тази цел помещение, може да ги съхранявате и на открито, но трябва да се уверите, че пелетите са поставени и защитени под навес, който няма да позволи атмосферните условия да им влияят. Покрийте със стабилен найлон пелетите, за да ги предпазите от евентуална влага, а също и от замърсявания.

Съхранение на дървесни пелети – лесно, но с внимание

Във всички случаи пелетите не бива да бъдат поставяни на пода. Най-добре е за основа да използвате дървени палети или дебел картон. Важно е да знаете, че трябва да осигурите проветривост на Вашите дървесни пелети – не поставяйте плътно един до друг пакетите, уверете се, че на опаковките са предвидени отвори, които да позволяват циркулацията на въздух в тях. Хубаво е редовно да проветрявате помещението, в което ги складирате, за да сте сигурни, че вътре няма да се задържи влага.

И макар да Ви се струва добра идея през лятото пелетите да бъдат оставени на пряка слънчева светлина – не го правете. Рискувате да ги забравите задълго така, а летните бури не са изключение. Освен това, са изложени на риск от конденз – когато чувалите се нагреят, вътрешността им се изпотява, което води до овлажняване на пелетите и нарушаване на техните качества.

отопление

Избери най-удачното решение за отопление

Напред